miercuri, 18 februarie 2009

madonna

Madonna Louise Ciccone Ritchie, nascuta pe 16 august 1958, este una dintre cele mai celebre artiste americane. Nascuta in Bay City, Michigan si crescuta in Rochester Hills, Michigan, Madonna s-a mutat la New York pentru a urma o cariera in dansul modern. Dupa ce a facut parte din formatii de pop precum Breakfast Club siEmmy, ea a debutat cu albumul "Madonna", in 1983.

Descrisa de numeroase ori drept "una dintre cele mai bune artiste pop ale tuturor timpurilor", numita si "Queen of Pop (Regina Pop-ului)", ea este şi cea mai bine vanduta cantareata a secolului XX, potrivit Recording Industry Association of America, cu peste 200 de milioane de albume vandute in intreaga lume. 

Fiica a inginerului italiano-american Silvio Ciccone si a Madonnei Fortin, Louise si-a petrecut intreaga sa copilarie in Pontiac, o suburbie a orasului Detroit. Mama sa a murit de cancer mamar in decembrie 1963, cand Madonna avea doar cinci iar tatal sau s-a recasatorit cu Joan Gostafson, angajata familiei.

La varsta de 14 ani Madonna incepe sa ia lectii de dans impotriva vointei tatalui sau, avandu-l ca profesor pe Chrystopher Flynn.

A frecventat cursurile scolii Rochester Adams High School, unde s-a remarcat prin rezultatele scolare si ca membra a echipei de majorete. Si-a incheiat studiile preuniversitare in 1976, iar in 1978 a intrat la Facultatea de Dans din Michigan. In anul urmator, cu doar 35 de dolari in buzunar, Madonna s-a mutat la New York, avand ca obiectiv inceperea unei cariere ca dansatoare.

In 1982 Madonna intemeiaza formatia muzicala Breakfast Club, in cadrul careia a fost baterista si vocalista. Dupa destramarea trupei, Madonna creeaza o alta formatie, Emmy. In acelasi an un demo al Madonnei ajunge la un producator de la Sire Records iar dupa putin timp apare "Everybody", primul single al Madonnei, care atinge culmile succesului in Billboard Hot Dance Music/Club Play, insa nu intra in Billboard Hot 100. 

La scurt timp, sunt lansate piesele "Burning up" si "Holiday", primul ei single care intra in topul Billboard. In anul urmator apare pe piata primul sau album, autointitulat, "Madonna", dupa care mai lanseaza melodiile "Borderline" si "Lucky Star". Ambele piese intra in Top 10.

Cel de-al doilea album, "Like a Virgin", este lansat in 1984 iar melodia cu acelasi nume ii aduce Madonnei o interpretare la MTV Video Music Awards. Melodia a ramas 6 saptamani in topuri pe locul #1. 

In 1985, isi castiga faima mondiala cu hiturile "Material Girl" si "Crazy for You". In iulie se lanseaza filmul "Desperately Seeking Susan" cu Madonna in rolul principal. 
In acelasi an cantareata se casatoreste cu Sean Penn si pleaca in primul sau turneu "The Virgin Tour". In 1986 se lanseaza "True Blue", care a devenit cel mai vandut album al sau din toate timpurile cu 22,5 milioane de copii.

Un an mai tarziu, se lanseaza discul "Like A Prayer" cu ajutorul caruia Madonna intra din nou in Top 5 datorita unui sir de hit-uri consecutive.

In 1990 Madonna se intoarce in cinematografe cu pelicula "Dick Tracy", in rolul lui Breathless Mahoney, alaturi de actorul Warren Beatty, cu care a inceput o relatie amoroasa.

La sfarsitul anului Madonna si-a lansat primul disc de colectie, "The Immaculate Collection". Albumul contine 17 piese dintre care 15 clasice printre care "Borderline", "Lucky Star", "Like a Virgin", "Into the Groove" si "Live to Tell" plus doua track-uri noi "Justify My Love", scrisa si produsa in colaborare cu Lenny Kravitz si "Rescue Me".

In 1992 este lansat noul sau disc, "Erotica", din care au fost extrase pe single noi succese precum "Deeper and Deeper", "Rain" si chiar piesa "Erotica", insotita de un nou videoclip controversat datorita continutului erotic. 

Dupa multe controverse, Madonna lanseaza in 1994 un nou album "Bedtime Stories" de pe care se remarca piese ca "Secret", "Take a Bow", "Bedtime Story" si "Human Nature" iar in 1995 apare "Something to Remember", care cuprinde cele mai faimoase balade ale Madonnei.

La scurt timp, artista joaca in filmul care i-a marcat cariera, "Evita", unde o interpreteaza pe prima doamna argentiniana, Eva Peron. Madonna a castigat Globul de Aur pentru interpretarea sa si premiul Oscar pentru cel mai bun cantec, "You must love me", una dintre piesele de pe coloana sonora a filmului.

Dupa o pauza de 3 ani in care nu a mai lasat nici un album, Madonna vine cu "Ray of Light", albumul cel mai bine primit de critica dupa "Like a Prayer". Cu acest album Madonna castiga diferite premii printre care si un Grammy. Aici iese in evidenta piesa de mare succes "Frozen".

In 2000 Madona scoate un nou album "Music", album ce a ramas in topurile internationale mai multe saptamani, devenind unul dintre marile succese din intreaga cariera a cantaretei. Melodia "Music" este pana in prezent ultimul No.1 in Billboard Hot 100 al Madonnei.

In prezent Madonna a lansat oficial mult asteptatul material, "Hard Candy", lansat pe 29 aprilie. Cu un nou single de succes "4 minutes" si un clip pe masura filmat la Londra la sfarsitul lunii ianuarie alaturi de Justin Timberlake si Timbaland si regizat de cuplul minune Jonas & Francois.

 

Un comentariu:

larisaalexa spunea...

Wau supe tare!!!!!